Regjistrime audio Mozilla Common Voice në Open Labs

Zëri është natyror, zëri është njerëzor. Kjo është arsyeja pse jemi të ngazëllyer nga krijimi teknologjish të zërit të përdorshme për makinat tona. Por për të krijuar sisteme zëri, zhvilluesve u duhen sasi zëri tejet të mëdha të dhënash.
Projekti Common Voice është një nismë e Mozilla-s për të ndihmuar t’u mësohet makinave/kompjuterave se si flasin njerëzit. Website zyrtar: https://voice.mozilla.org/.

Shumica e të dhënave të përdorura nga kompani të mëdha nuk jepen për shumicën e njerëzve. Mendojmë që kjo e ndalon novacionin. Ndaj Mozilla filloi Common Voice, një projekt për të ndihmuar që njohja e zërit të bëhet e hapur dhe e përdorshme nga kushdo.

Për të përmirësuar të dhënat të ftojmë që të na ashkohesh në ‘sprint-et’ e Janarit ku do regjistrojmë tekste në audio. Ja datat:

  • 10 Janar - 17:10
  • 16 Janar - 17:00
  • 22 Janar - 17:00

Datat dhe detajet do publikohen së shpejti dhe në https://wiki.openlabs.cc/faqja/Aktivitete
Të gjitha kontributet do publikohen në licensë të hapur Creative Commons.
Do kemi caj, kafe, biskota :cookie: dhe ambient të ngrohtë sigurisht :smiley:

Je i mirëpritur.

R.S

2 Likes

Kujtesë që sot mblidhemi në hackerspace për takimin e parë të vitit të Mozilla Common Voice për të ‘dhuruar’ zërin tonë që zhvillues nga e gjithë bota të krijojnë aplikacionie për pajisje të ndryshe si asistentë robotikë shtëpie (home assistants), pajisje Internet of Things etj.
Fillojmë në 17.00 :slight_smile:
Adresa e Open Labs hackerspace: https://wiki.openlabs.cc/faqja/Adresa_e_hackerspace dhe të presim me caj të ngrohtë, biskota dhe dashuri për burimet e përbashkëta digjitale (digital commons).
image

Blog post (në anglisht) me detaje: https://blog.mozilla.org/blog/2019/02/28/sharing-our-common-voices-mozilla-releases-the-largest-to-date-public-domain-transcribed-voice-dataset/
R.S

1 Like

Përshëndetje,

Kam një laptop relativisht të vjetër që dua ta mbaj kryesisht për të shkruar dhe i kam vënë Xubuntu. Problemin e kam sidomos me ë-të. Jam mësuar me QWERTY-n amerikan, por në QWERTY, për të nxjerrë ë-në në të duhet të bësh gati e të shtypësh tre butona, Compose + : dhe pastaj e. Është jashtëzakonisht e parahatshme—ë-ja me shumë gjasa është zanorja më e shpeshtë në shqip.

Pyetja është, a ka ndonjë mënyrë që ë-ja të arrinte të bëhej vetëm Compose me një buton, të paktën? Të themi Compose + ] ?

Faleminderit paraprakisht,

Altin Raxhimi

@alrax
Unë e kam përdorur Xubuntu/Xfce për një kohë të gjatë, dhe di që mund të ndryshohet keyboard layout dhe të vendoset një tastierë shqipe. Janë nja 2-3 tastiera shqipe. Për mendimin tim më e mira është Plisi. Aty mund ta nxjerrësh shkronjën “ë” duke shtypur te “;”. Kalimi nga tastiera shqip te një tastierë tjetër (p.sh. amerikane) bëhet shumë kollaj, me një kombinim tastash që mund ta zgjedhësh vetë. P.sh. unë përdor kombinimin Shift+Tab.
Po të kërkosh pak mund të gjesh faqe me udhëzime se si ndryshohet tastiera në Xubuntu.

Përshëndetje Altin,
fillimisht bravo që përdor Linux :slight_smile: Nuk jam i sigurt për zgjidhjen e problemit, por do të sygjeroja që në vijim për tema specifike të hapësh një tematikë të re në forum sepse krijohet konfuzion me temat :slight_smile: Shumë faleminderit.

R.S

1 Like