CommonsLab Android application

Pershendetje te gjitheve.

Gjate vitit te fundit bashke me Valdion kemi zhvilluar nje app Android per Wikimedia Commons. Me kete aplikacion mund te beni upload foto, video, audio ne Wikimedia. Gjithashtu mund te shikoni photo/media of the day. I gjithe kodi eshte ne Github nen licensen MIT. Cdo pjese kodi dhe design jane nen organizaten CommonsLabne Github. Ky eshte release i pare Alpha dhe menduam ne fillim ta ndanim me komunitetin para se te benim release e pare ne Play Store. Gjithashtu krijuam dhe nje faqe e thjeshte prezantuese mbi projektin: commonslab.github.io

Si ne cdo projekt tjeter open source, nje komunitet i cili mbeshtet te njejten kulture do te pyeste veten: Po une si mund te kontribuoj?

 1. Testimi per te gjetur cdo bug te mundshem eshte nje ndihme shume e madhe. Per cdo bug mund te beni nje issue ne Github. Para se te bejme release versionin e pare (1.0v), duhet te jemi te sigurte se gjithcka funksionon.
 2. Propozimi i features te rinj. Ne keto momente, aplikacioni ben upload te mediave nga telefoni juaj, ne Wikimedia. Ne krahasim me aplikacionet e tjera te Wikimeias ne Android dhe IOS, ky aplikacion ben me shume, por mundesite per te ndertuar dicka edhe me te madhe mbi kete platforme jane te medha. Propozimet per permiresime gjithashtu mund ti beni ne Github si issue.
 3. Gjetja e nje dev guy ne Wikimedia i cili eshte marre me ndertimin e API (kush gjen nje person me kete pershkrim, do kete nje shperblim shume te larte).
 4. Shperndarja e fjales per kete aplikacion mbas release te pare do ishte goxha ndihme e madhe.
 5. Kontribim me ane te kodit.

Lokalizim (ende nuk mund te kete nje kontribim konkret ne kete pike, por para release do e bejme te mundur qe ne nje menyre te lehte, ky aplikacion te jete i lokalizueshem)

Nese jeni kurioz, linku i APK per shkarkimin nga github. Ende po presim aprovim per te bere upload ne F-Droid por do jete dhe aty nje menyre shkarkimi. Tani mund ta provoni duke shkarkuar APK dhe instalim mbas shkarkimit.

Probleme te njohura deri tani jane:

 1. Mbas upload to multimedia, disa here diskutohet per te fshire
 2. Video behet record pa audio dhe me frame-rate te ulet
 3. Design ne disa pjese

Nuk e dime cila eshte arsyeja e sakte pse ato cfare bejme upload mbas disa kohe fshihen. Per te zgjidhur kete problem na duhet ndihme nga dikush qe ka me shume eksperience me Wikimedian. Nje developer nga Wikimedia do na ndihmonte shume. Rregullimi i ketij problemi nuk eshte i veshtire teknikisht (nuk kerkon shume ore pune), por duhet dikush qe e njeh mire si funksionon upload ne Wikimedia. Upload behet me sukses, mund te aksesosh ate cfare ke bere upload nga aplikacioni dhe nga faqja e Wikimedias, por mbas disa kohesh fshihet.

Ne saje te formatit WebM, momentalisht nuk eshte e mundur te bejme rregjistrimin e audios ne video. Wikimedia eshte strikte ne formatet dhe enkodimet e videove dhe audiove. Mbas eksperimentimeve dhe research, dolem ne perfundim se Android nuk suporton mire shume formate per recording. Eshte e lehte per te bere play shume formate me enkodime te ndryshme, por jo ti besh record. Gjithashtu dhe konvertimi mbas rregjistrimit nuk eshte opsion, pasi kapaciteti i hardware eshte i limituar, pa permendur veshtiresine e konvertimit ne Android. Nese ka mjaftueshem interes ne kete aplikacion, mund ta rishikojme per nje zgjidhje me te mire. Rregjistrimi i videove eshte problemi i vetem madhor qe kemi deri tani. Gjithashtu dhe suporti per record ne WebM egziston vetem ne Android 5 e larte. Nese njhni developer ne Android qe i ka rene rasti te punoje me record nga kamera ne WebM, do ishte ndihme.

Normalisht nevojiten dhe disa rregullime nga pjesa e design. Nuk u fokusuam shume ne ate pjese pasi funksionaliteti ishte me i rendesishem ne kete pike. Para 1.0 do kete shume rregullime ne aspektin grafik. Nese jeni te interesuar per kontribim ne pjesen e design, android-design dhe site-design jane 2 repot ku mund te punoni. Formati aktual eshte ne Adobe XD pasi ishte me e lehte per ne te punonim me ate program. Mund te kalojme dhe ne nje format te hapur. Sugjerimet jane te mirepritura.

Suporti i metejshem i ketij projekti mund te vije nepermjet features te rinj, mbas versionit 1.0. Momentalisht jemi me te fokusuar ne zgjidhjen e problemeve aktuale dhe nese ka interes mbi kete projekt edhe nga persona te tjera, mund te bejme nje roadmap me features ti rinj qe jane ne interesin kolektiv.

Me zhvillimin e ketij projekti, u iniciuan dhe dy repozitori te tjere te cilat jane librari te riperdorshme ne Android.

I pare eshte CommonsApi i cili ben me te lehte komunikimin me API te Wikimedia ne Android. Mund te riperdoret lehte ne nje projekt tjeter Android per Wikimedian.

I dyti eshte nje librari e thjeshte per menaxhim cookies nga OkHTTP. Perseri kjo librari eshte specifike per Android ne rastin kur punoni me API te vjeter te cilat kane nevoje per cookies.

Smund te vendosja me shume se dy links pasi jam perdorues i ri ne forum.

5 Likes

Super pune @aleksanderkoko! Do bejme ndonje event ndonje dite ne Open Labs per bug squashing? Mund te prezantojme ku jemi dhe te punojme per permiresimin e aplikacionit dhe QA.

Po e shkarkoj nderkohe APK

P.S: Mos u demotivo qe nuk kane kthyer pergjigje ketu, thjesht ishte postimi pak tl;dr :stuck_out_tongue:

Hey @elioqoshi. Thanks per feedback.

Po, te gjeturit bugs te cilat nuk njihen nga ne, eshte goxha ndihme.

Ishte pak i gjate si postim :slight_smile:

Aleksandër përshëndetje, fillimisht një bravo të madhe për durimin dhe energjinë për zhvillimin e aplikacionit nga ty dhe Vadio. Personalisht do ishte ëndërr që aplikacioni që ju po zhvilloni të jetë dhe aplikacioni zyrtari i Wikimedia për sa i përket materialeve multimediale të së përbashkëtës (coommons). Që ta arrijmë këtë do akoma shumë punë, durim dhe largpamësi jo vetë nga ju por dhe nga anëtarë të tjerë të komunitetit.
Nga bisedat që kemi bërë kuptoj që ka qenë proces shumë i vështirë dhe kompleks por mendoj që ja vlejti. Do kishte interes që të ndash dhe problematikat që hase gjatë procesit pas do na ndihmonte shumë.
Më e rëndësishme mendoj është që të gjithë të kontribuojmë që të përhapet fjala sa më shumë përa aplikacionin që jo vetëm të përdoret por dhe të përmirësohet akoma më tepër nga kontribues të tjerë. Kjo ësthë dhe arsyeja kryesore që mendoj që duhet ta plrezantoni në OSCAL. Aplikimet kanë mbaruar por kam përshtypjen që do kemi hapësirë për lightning talks ku do ishte dhe momenti ideal për ju.

Do të të propozoja ta ndash dhe në listën e Wikipedianëve SQ që ndodhet këtu pasi ajo është listë e dedikuar për Wikipedianët SQ: https://wiki.openlabs.cc/faqja/Wikipedians_of_Albanian_Language_User_Group.


R.S

Pershendetje @rskikuli . Faleminderit per suportin dhe per idene fillestare te aplikacionit.

Mbi lighting talk jam me se OK dhe nuk ka nevoje per nje prezantim te gjate. Nje prezantim i shkurter eshte me se i mjaftueshem. Duhet te aplikoj per lightning talks? Si eshte procedura?

Gjithashtu do ta ndaj dhe tek Wiki i OpenLabs (linku qe eshte pak me larte). Presim vetem sa te aprovohet ne F-Droid dhe pershkrimin me larte ta pershtasim me shume si dokumentim per Wiki.

Mbi ndarjen e problematikave, do ishte vertete ndihmuese per te gjithe qe te ndaheshin. Cili eshte propozimi yt per kete gje. Nje blog post? Dicka e ngjashme me ate?

1 Like

Ideja nuk ka shumë vlerë pa implementimin. Ide kami të gjithë, por shume herë na mungon dëshira për të proceduar :slight_smile:

PĂ«r tĂ« dokumentuar problematikat kam krijuar nje faqe nĂ« https://meta.wikimedia.org/wiki/CommonsLab_app. TĂ« lutem shto problematikat tek ‘known issues’ si dhe shto tĂ« lutem sa me tepĂ«r informacion rreth aplikacionit aty qĂ« tĂ« jetĂ« e lehtĂ« puna e WikimedianĂ«ve aktivĂ« shqipfolĂ«s pĂ«r koordinim tĂ« mĂ«tejshĂ«m me strukturat e komunitetit Wikimedia.

Për lightning talk në OSCAL do të të informoj së shpejti në ditët në vijim pasi me skuadrën po punojmë për finalizimin e axhendës.

Për wiki të lutem kërko akses nga @kominoshja i cili është krye-Jedi (bashkë me Elion) i infrastrukturës online.


R.S

U aprovua dhe ne F-Droid aplikacioni. Mund te kerkosh per CommonsLab ose link: https://f-droid.org/repository/browse/?fdfilter=commons&fdid=org.wikimedia.commons.wikimedia

1 Like

Lajm shumë i mirë. Personalisht do e shkarkoj në ditët në vijim pasi do ndërroj telefon dhe do e instaloj aty.Të lutem plotëso faqen e projektit ne Metawiki që të fillojmë promovimin: https://meta.wikimedia.org/wiki/CommonsLab_app

Gjtihashtu kontakto dhe oscal (at) openlabs.cc për të bërë një prezantim të shkurtër dic thamë dhe në takimin tonë.
@Greta do kemi booth të Wikimedia ne OSCAL si përfundim? Mendoj që @aleksanderkoko do ishte mirë që të përfshihet aty me aplikacionin në një mënyrë ose tjetrën


@aleksanderkoko do duhet ta promovojmë në kanale të ndryshme aq sa mundemi këtë pasi është një hap i rëndësishëm.


R.S

@aleksanderkoko tashmë faqja në Meta ka akoma më tepër informacion. Po e shtoj gradualisht teksin që të mos fshihet sërisht:
https://meta.wikimedia.org/wiki/CommonsLab_app

Të lutem publiko logon dhe një imazh të aplikacionit në celular/smartphone që të përfshihet gjithashtu në faqen Meta.


R.S

@Members pas një bisede sot me @aleksanderkoko u informova që aplikacioni është gati që të lancohet në Play Store. Ka akoma shumë punë për tu bërë që të përmirësohet dhe promovohet më tej aplikacioni. Më specifikisht:

 • pĂ«rmirĂ«sim i pĂ«rshkrimit qĂ« ndodhet kĂ«tu: https://meta.wikimedia.org/wiki/CommonsLab_app
 • blerje e domain name pĂ«r website qĂ« ndodhet kĂ«tu: https://commonslab.github.io/. Propozoj commonslab.co, commonslab.io ose commonslab.cc (.com, .org dhe .net nuk janĂ« tĂ« disponueshme). Mendoj qĂ« tĂ« procedojmĂ« me .cc pasi Ă«shtĂ« mĂ« afĂ«r llogjikĂ«s sĂ« aplikacionit. NĂ« qoftĂ« se jeni dakort dhe Ă«shtĂ« dakort dhe @aleksanderkoko propozoj tĂ« procedojmĂ« me fondet e OLs qĂ« kemi nga Namecheap pĂ«r dy vitet e para. Si mendoni?
 • dĂ«rgimi i komenteve pĂ«r sa i pĂ«rket website https://commonslab.github.io/ si dhe implementimi i ndryshimeve.
 • promovimi i website dhe i app nĂ« komunitete tĂ« ndryshme floss.

BĂ«hu beta tester i aplikacionit:

 • nesĂ«r (7.07.2017) gjasat janĂ« qĂ« aplikacioni do jetĂ« nĂ« app store. NĂ« qoftĂ« se dĂ«shiron tĂ« bĂ«hesh beta tester tĂ« lutem shkarkoje aplikacionin dhe pĂ«rdore sa mĂ« shumĂ« nĂ« 5 ditĂ«t nĂ« vijim dhe mblidh komentet qĂ« ti prezantosh nĂ« takimin e dytĂ« Wikipedia Open Day (11.07.2017 @ 18.00 nĂ« hackerspace). Sigurisht qĂ« Ă«shtĂ« i nevojshme ekzistenca e njĂ« llogarie nĂ« Wikimedia Commons pĂ«r tĂ« vendosur materiale multimediale nĂ« commons nga app.

Eja në prezantimin publik të Commons Lab:
Dhe në qoftë se nuk do jesh beta tester të ftojmë në prezantimin publik të aplikacionit në takimin e dytë të Wikipedia Open Day në hackerspace ku dhe do prezantohet aplikacioni por dhe do analizohen komentet nga beta testers. Të presim në 11.07.2017 në 18.00.

Dhe një herë bravo @aleksanderkoko për punën e deritanishme. Pjesa më impenjative po vjen :slight_smile:


R.S

@aleksanderkoko ka dalë aplikacioni në Google Play Store?
Do propozoja që të merremi me website në takimin e ardhshëm të Wikipedia Open Day që me sa di doi bëhet në shtator, Ideja është që të jetë dicka hands on. Si mendon?


R.S

Përshëndetje grupi dhe @aleksanderkoko. Gjatë pjesëmarrjes time në Wikimedia CEE Spring në Varshavë këto ditë takova Tobias Schonberg një nga anëtarët e grupit të punës për implementimin e Wikimedia Android Commons app. Tobias u impresionua shumë nga CommonsLab dhe propozoi që @aleksanderkoko të vijë në kontakt me zhvilluesit e tjerë të aplikacionit pasi ata kanë nevojë për mendimin dhe eksperiencën e Aleksandrit
Gjithashtu propozoi që Aleksandri, si zhvillues i CommonsLab dhe kontribues potencial i Wikimedia Commons app të bashkohet me grupin e punës rreth aplikacionit zyrtar në një hackathon që do organizohet nga Wikimedia vitin e ardhshëm në Barcelonë.
@aleksanderkoko shpresoj që të të kem ndihmuar sadopak dhe që CommonsLab të bëhet app zyrtar i Wikimedia. Do sihte sukses shumë i madh për komunitetin tonë në qoftë se dicka e tillë ndodh :smiley:

–
R.S

3 Likes

@aleksanderkoko një moment i mirë për të rivitalizuar projektin do ishte Wiki Weekend 2017. Detaje këtu: https://sq.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wiki_Weekend_Tirana_2017. Mendoj që duke u bazuar në komentet e mira që ka deri tani për aplikacionin do ja vlente një bug hunting session sic themi dhe ne që dimë të përdorim Github :slight_smile: .

Në qoftë se ke interes të lutem shto emrin tënd këtu: https://sq.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wiki_Weekend_Tirana_2017/Thirje_për_Ligjërues
Shpresoj të shihemi në Wiki Weekend.

–
R.S